Kars Ticaret Borsası
+90 (474) 212 0764

Kars´ta Peynir Çeşitliliğinin Geliştirilmesi için AB Projesi

KARS TİCARET BORSASI
Borsamız Türkiye Avrupa Birliği İş Dünyası Diyaloğu ( Turkey - EU Business Dialogue (TEBD) çerçevesinde ilimizde ve Ardahan’da Borsamız üyelerine yönelik peynir çeşitliliğinin geliştirilmesi için (TR2015 / DG / 01 / A6-02 / 038" CODED ACCREDİTATİON GUİDANCE TO KARS CE AND PROVİSİON OF CHEESE PRODUCTİON VARİETY PROJECT) proje hazırlamıştır.
Uzunca bir hazırlık ve Covit 19 salgın hastalığı nedeniyle ertelemeden sonra proje faaliyetlerine başlamış bulunmaktayız.
Proje çerçevesinde ; Yunanistan’dan SERRES Ticaret Odası, Romanya’dan SİBİU Ticaret ve Ziraat Odası ve Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği yapılarak ortaklık kurulmuştur.
Başlangıçta Borsamız üyeleri peynir üreticilerinden oluşan bir delegasyonun Romanya ve Yunanistan’ı ziyaret ederek orada üretilen Fetta ve Kaşkaval peynirlerinin üretim aşamaları incelenecekti. Ama maalesef bu teknik geziler salgın hastalık nedeniyle iptal edilmiş olup yurtdışı geziler çevirim içi teknik bilgilendirme ve toplantılara dönüştürülmüştür.
Bu sebeple; Kars’ta peynir çeşitliliğinin geliştirilmesi için daha geniş katılımlı toplantı yapma şansı elde ettik.
Çevirim içi Toplantıda Yunanistan ve Romanya delegasyonu kendi ülkelerinde üretilen peynirleri tanıtacaklar. Kars kaşarına çok benzeyen ve küresel piyasada kendini kanıtlamış Feta ve Kaşkaval peynirleri hakkında teknik bilgi aktaracaklardır. BU TOPLANTI 2 TEMMUZ CUMA 2021 GÜNÜ çevirim içi olarak yapılacak, Kars’taki Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve peynir üreticileri katılacaktır. Katılımınız için proje ekibi elektronik adresi size iletecektir.
5 Temmuz Günü Yunanistan SERRES Ticaret Odası ile Feta peynirinin üretilişi hakkında bilgi alınacak ve Kars Ticaret Borsasının hizmet kapasitesinin gelişimi için kurumsal tecrübeler aktarılacak. 6 Temmuz Günü Romanya SİBİU Ticaret ve Ziraat Odası temsilcileri ile toplantı yapılacak ve Kaşkaval peynirin üretimi ve Kars T.B akreditasyonu için kurumsal ve teknik bilgiler aktarılacak.
Bu çalışmalar sonucunda yapılacak olan canlı toplantıda ise peynircilik sektörünün sorunları ve çözüm önerileri ele alınarak çeşitlilik açısından 2 yeni peynirin üretimi için kararlar alınacaktır. Borsa üyesi bütün peynir üreticilerimizin temsil edileceği toplantıya katılmanızı önemle rica ederim. Bu toplantı Kars Sİ-MER HOTEL’DE 7 VE 8 TEMMUZ GÜNLERİ yapılacaktır.
Kars Ticaret Borsası bu proje ile peynir üreticilerinin sektorel gelişimi sağlayacak bir çalışmaya imza atmıştır. Peynir üreticilerimizin gelişen ve değişen piyasa koşullarına ayak uydurabilmesi için Borsamız üzerine düşen görevi yapmaya devam edecektir.

Kars Ticaret Borsası
M. Metin DURMUŞ